Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούµε σε µία βλάβη που παρουσιάστηκε σε ένα Peugeot 107, 1.000cc, µε κωδικό κινητήρα 1kr, µε ηµιαυτόµατο σασµάν, µοντέλο του 2008.
Αρχικά θα εξηγήσουμε τι σημαίνει ημιαυτόματο σασμάν. Πρόκειται για ένα μηχανικό σασμάν, με ηλεκτρονικό έλεγχο. Συγκεκριμένα, η μετάδοση είναι παραδοσιακού τύπου (με ξηρό συμπλέκτη και σασμάν με συγχρονιζέ). Η ηλεκτρονική μονάδα έχει τον πλήρη ηλεκτρονικό έλεγχο και διαχειρίζεται τόσο τον συμπλέκτη, όσο και την εμπλοκή των ταχυτήτων.
Ένα ημιαυτόματο κιβώτιο ενδέχεται να λειτουργεί με δύο τρόπους:
- Χειροκίνητα, όπου ο οδηγός ζητά άμεσα την αλλαγή της ταχύτητας, μέσω της ενεργοποίησης του επιλογέα, ή μέσω των πλήκτρων
- Αυτόματα, όπου το σύστημα αποφασίζει άμεσα και αυτόνομα, πότε να εκτελέσει την αλλαγή της ταχύτητας.
Ο πελάτης μάς ενημέρωσε για την κατάσταση του οχήματος και εξήγησε πως καθ’οδόν άναβε η λυχνία με το πορτοκαλί γρανάζι και το αυτοκίνητο δεν άλλαζε ταχύτητες. Τότε, έπρεπε να το σταματήσει και έπειτα από ώρες λειτουργούσε σωστά. Αυτό συνέβαινε για μία εβδομάδα,περίπου, μέχρι που σταμάτησε να λειτουργεί εντελώς.

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ
Αρχικά, κάναμε διάγνωση στον εγκέφαλο του ημιαυτόματου σασμάν για να διαπιστώσουμε για ποιον λόγο άναβε η ένδειξη. Συνδέσαμε το διαγνωστικό εργαλείο και κάναμε ανάγνωση βλαβών. Ο κωδικός βλάβης που είχε καταγραφεί ήταν ο P0900 – ενεργοποιητής συμπλέκτη.
Προσπαθήσαμε να διαγράψουμε τη βλάβη, όμως μάταια, καθώς ήταν μόνιμη και δεν μπορούσαμε να επιλέξουμε καμία ταχύτητα, ούτε χειροκίνητα. Συνεχίσαμε κάνοντας μία προσαρμογή στον συμπλέκτη για να δούμε αν ανταποκρίνεται ο ενεργοποιητής. Ωστόσο και πάλι καμία κίνηση. Η ένδειξη στο ταμπλό δεν έδειχνε καμία επιλογή και από τη στιγμή που δεν εμφανιζόταν η ένδειξη Ν δεν μπορούσε να γίνει και η προσαρμογή.

Η ΒΛΑΒΗ
Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν τα εξής ενδεχόμενα:
- το αυτοκίνητο να έχει πρόβλημα με τον δίσκο και να έχει τερματίσει τη διαδρομή του ενεργοποιητή
- να έχει χαλάσει ο ίδιος ο ενεργοποιητής
- να έχει πρόβλημα στην καλωδίωση, από ασφάλεια ή γραμμή
Ο ενεργοποιητής του συμπλέκτη είναι τοποθετημένος επάνω στο σασμάν, βιδωμένος με τρεις βίδες και έχει δύο πρίζες. Μία του ρεύματος και μία του ποτενσιόμετρου από τον εγκέφαλο, στην άκρη του οποίου υπάρχει ένα έμβολο που πατάει το δίχαλο.

Η ΛΥΣΗ
Ξεβιδώσαμε τον ενεργοποιητή και ξεκουμπώσαμε τις πρίζες για να τον δοκιμάσουμε στον πάγκο, αφού ελέγξαμε ότι υπάρχει τροφοδοσία 12V στην πρίζα. Δώσαμε εντολή με μία μπαταρία στην πρίζα με τις δύο επαφές του ενεργοποιητή και διαπιστώσαμε πως δεν έκανε καθόλου διαδρομή. Ανοίξαμε τον ενεργοποιητή, είδαμε πως όντως είχε πρόβλημα και ενημερώσαμε τον πελάτη πως θα τον επισκευάσουμε. Ωστόσο, το πρόβλημα μπορεί να βρισκόταν στον δίσκο που μάλλον είχε «φαγωθεί» εντελώς και αυτός να ήταν ο λόγος που χάλασε ο ενεργοποιητής. Μετά την επισκευή του ενεργοποιητή, τον τοποθετήσαμε επάνω στο σασμάν, κάναμε ρύθμιση συμπλέκτη και έπειτα από μερικά δευτερόλεπτα ξεκίνησε να κάνει ενεργοποίηση.
Όταν τελείωσε η προσαρμογή και βάλαμε εμπρός το αυτοκίνητο, έσβησε η λυχνία με το γρανάζι και η βλάβη από τον εγκέφαλο. Βάλαμε μία ταχύτητα, όμως το αυτοκίνητο δεν ξεκινούσε, διότι ο δίσκος, όπως είχαμε προβλέψει, είχε «φαγωθεί» εντελώς. Αλλάξαμε σετ συμπλέκτη, ξανακάναμε προσαρμογή και το αυτοκίνητο δούλεψε κανονικά.
Αιτία του προβλήματος: «φαγωμένος» δίσκος, πρόβλημα ενεργοποιητή συμπλέκτη.
Λυση: Αντικατασταση σετ συμπλεκτη και επισκευη ενεργοποιητη (συμπλεκτη).
Προσοχή! Όταν θέλετε να κάνετε προσαρμογή συμπλέκτη, με το διαγνωστικό, να έχετε τις πόρτες κλειστές. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί ο εγκέφαλος να μην τη δεχτεί. Όπως επίσης, η τάση τροφοδοσίας από την μπαταρία πρέπει να ειναι τουλάχιστον 12,1V κατά την προσαρμογή, με το διαγνωστικό εργαλείο.