Μηχανοτρονικός Αυτοκινήτων
εργασία

Μηχανοτρονικός Αυτοκινήτων

Η συγκεκριµένη ειδικότητα στον τοµέα της Μηχανολογίας αποσκοπεί στη δηµιουργία άριστα καταρτισµένων τεχνικών που θα ασχολούνται µε τη συντήρηση και επισκευή των σύγχρονων αυτοκινήτων και µοτοσυκλετών. Είναι η εξέλιξη των όσων ζητά ένα συνεργείο από άποψη γνώσεων.

Η φετινή χρονιά ήταν πραγματικά περίεργη σε ό,τι είχε να κάνει με τις εισαγωγικές εξετάσεις στα πανεπιστήμια. Με τη βάση εισαγωγής, πολλοί υποψήφιοι βρέθηκαν εκτός και η ζήτηση για τα ΙΕΚ – δημόσια και ιδιωτικά – αυξήθηκε αρκετά. Μία από τις ειδικότητες των ΙΕΚ είναι ο Τεχνικός Μηχανοτρονικής, που αντικατέστησε τις ειδικότητες των τεχνιτών αυτοκινήτων και των ηλεκτρολόγων αυτοκινήτων. (Μηχανοτρονικός)

Αυτό ήταν αποτέλεσμα των εξελίξεων και της ζήτησης που υπάρχει στα συνεργεία, σήμερα. Όλο και περισσότερα εξαρτήματα των αυτοκινήτων αποτελούν συνδυασμό ηλεκτρονικού και μηχανικού μέρους. Αισθητήρες και ενεργοποιητές συνδέονται με ηλεκτρονικές μονάδες και αν κάτι πάει στραβά προκύπτει ζήτημα με το ποιος θα ασχοληθεί με αυτό. Μέχρι τώρα, υπάρχει ο μηχανικός, ο οποίος ασχολείται με το μηχανικό κομμάτι, και ο ηλεκτρολόγος με το ηλεκτρικό. Ωστόσο, πλέον, υπάρχει και το ηλεκτρονικό. Ποιος αναλαμβάνει την επικοινωνία με το δίκτυο; Ο μηχανοτρονικός!

Απαραίτητος συνδυασµός

Ο όρος μηχανοτρονικός δηλώνει τον συνδυασμό των επιστημών της Μηχανολογίας + της Ηλεκτρονικής.

Η ραγδαία εξέλιξη των τελευταίων χρόνων στα μηχανοτρονικά συστήματα που χρησιμοποιούνται στα αυτοκίνητα, τοποθετούν τον Τεχνικό Μηχανοτρονικής στο επίκεντρο των τεχνολογικών εξελίξεων και τον καθιστούν απαραίτητο για τη δευτερογενή αγορά του κλάδου.

Για ένα άτομο που αγαπά το αυτοκίνητο ή τη μοτοσυκλέτα, η ειδικότητα “Μηχανοτρονικός Αυτοκινήτων” είναι μία καλή επιλογή. Το ίδιο και για κάποιον που ο πατέρας του έχει ένα συνεργείο σε λειτουργία και θα ήθελε να συνεχίσει την καριέρα του στην οικογενειακή επιχείρηση.


Η φοίτηση στην ειδικότητα του Τεχνικού Μηχανοτρονικής στα ΙΕΚ συνδυάζει γνώσεις µηχανολογίας, ηλεκτρολογίας, ηλεκτρονικών και ψηφιακού ελέγχου, όπως εφαρµόζονται στα σύγχρονα αυτοκίνητα. Ο απόφοιτος της ειδικότητας του Τεχνικού Μηχανοτρονικής αποκτά τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται, ώστε να εκτελεί σε αυτοκίνητα και µοτοσυκλέτες τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης, διάγνωσης βλαβών και επισκευής για όλα τα συστήµατα των οχηµάτων.

Προϋποθέσεις εγγραφής

Στα ΙΕΚ, την ειδικότητα Τεχνικός Μηχανοτρονικής μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι έχουν απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από: Γενικό Λύκειο (ΓΕΛ), Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο (ΤΕΛ), Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο (ΕΠΛ), Τεχνικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο (ΤΕΕ) Β’ Κύκλου σπουδών, Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ), Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑΣ), Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ).

Σημειώνεται ότι δικαιούνται να εγγραφούν στο Γ´ εξάμηνο κατάρτισης απόφοιτοι ΤΕΛ, ΤΕΕ Β’ κύκλου, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ και ΕΠΛ, κάτοχοι πτυχίου συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Αυτό συμβαίνει επειδή τα δύο πρώτα εξάμηνα, ουσιαστικά, καλύπτουν τη βασική, παραδοσιακή γνώση γύρω από το αυτοκίνητο, που ήδη, κατέχουν όσοι προέρχονται από άλλες δομές, πλην του γενικού λυκείου. Ωστόσο, καλό θα ήταν κάποιος να προτιμήσει να εγγραφεί στο πρώτο εξάμηνο, καθώς το επίπεδο γνώσεων του ΙΕΚ είναι αρκετά ανώτερο αυτού μίας ΕΠΑΣ ή ενός ΕΠΑΛ.

Η ραγδαία εξέλιξη των τελευταίων χρόνων στα µηχανοτρονικά συστήµατα που χρησιµοποιούνται στα αυτοκίνητα, τοποθετούν τον Τεχνικό Μηχανοτρονικής στο επίκεντρο των τεχνολογικών εξελίξεων και τον καθιστούν απαραίτητο για τη δευτερογενή αγορά του κλάδου.

Το πρόγραµµα σπουδών

Η φοίτηση στα ΙΕΚ για την ειδικότητα Τεχνικός Μηχανοτρονικής περιλαμβάνει 4 εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας 1.200 διδακτικών ωρών και 1 εξάμηνο Πρακτικής άσκησης ή Μαθητείας, συνολικής διάρκειας 960 ωρών.

  • 1ο εξάµηνο
  1. Οργάνωση, λειτουργία και ασφάλεια συνεργείου – περιβάλλον.
  2. Στοιχεία ηλεκτροτεχνίας και ηλεκτρονικά συστήματα αυτοκινήτων – μοτοσυκλετών.
  3. Μηχανολογικό σχέδιο.
  • 2ο εξάµηνο
  1. Δομή και λειτουργία υπολογιστικών μονάδων.
  2. Συστήματα παραγωγής ισχύος.
  3. Συστήματα μετάδοσης ισχύος.
  • 3ο εξάµηνο
  1. Στοιχεία θεωρίας επικοινωνιών και δίκτυα συστημάτων σε οχήματα.
  2. Λειτουργία, επισκευή και συντήρηση αυτοκινήτου.
  3. Λειτουργία, επισκευή και συντήρηση μοτοσυκλετών.
  • 4ο εξάµηνο
  1. Ηλεκτρικά συστήματα αυτοκινήτων – μοτοσυκλετών.
  2. Διάγνωση βλαβών αυτοκινήτου.
  3. Διάγνωση βλαβών μοτοσυκλετών.
  4. Δυναμική οχημάτων.

Υπάρχει, ωστόσο, και ένα ακόμη μάθημα, η πρακτική εφαρμογή στην ειδικότητα, που επαναλαμβάνεται και στα τέσσερα εξάμηνα.

Ανά εβδομάδα, οι διδακτικές ώρες είναι 20 και η διάρκεια του κάθε εξαμήνου είναι 14 εβδομάδες. Ανάλογα με το ΙΕΚ, το τμήμα μπορεί να είναι πρωινό ή απογευματινό, που σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να σπουδάζει και να εργάζεται, ταυτόχρονα.

Το 5ο εξάμηνο καλύπτει την Πρακτική Άσκηση σε χώρους εργασίας, διάρκειας 960 ωρών, που είναι υποχρεωτική και θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης. Μέσω της Πρακτικής Άσκησης, οι καταρτιζόμενοι των ΙΕΚ ενισχύουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους και αποκτούν επαγγελματική εμπειρία σε κλάδους συναφείς με την κατάρτισή τους, σε θέσεις που προσφέρονται από φορείς και επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

H Πρακτική Άσκηση µπορεί να πραγµατοποιείται και τµηµατικά, µετά την ολοκλήρωση των 2 πρώτων εξαµήνων.

Οι σπουδαστές των ΙΕΚ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 120 ημερομίσθια στην ειδικότητα που έχουν εγγραφεί, μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να απαλλαχθούν από την υποχρέωση φοίτησης του εξαμήνου Πρακτικής Άσκησης και τους απονέμεται η Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης, με την ολοκλήρωση των 4 εξαμήνων της θεωρητικής και της εργαστηριακής κατάρτισης.


Πέρα από τη θεωρητική και εργαστηριακή κατάρτιση, είναι υποχρεωτική η Πρακτική Άσκηση, µε στόχο την απόκτηση επαγγελµατικής εµπειρίας.

Μηχανοτρονικός: Προσόντα και επαγγελµατικά δικαιώµατα

Οι απόφοιτοι της ειδικότητας Τεχνικός Μηχανοτρονικής, ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους στα ΙΕΚ, λαμβάνουν Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (Β.Ε.Κ.). Μετά από επιτυχή συμμετοχή τους στις εξετάσεις πιστοποίησης του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., λαμβάνουν Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης «Επιπέδου 5».

Τo «Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων» κατατάσσει τους τίτλους σπουδών που αποκτώνται στη χώρα, σε 8 Επίπεδα. Το Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, που χορηγείται στους αποφοίτους ΙΕΚ μετά από πιστοποίηση, αντιστοιχεί στο 5ο από τα 8 Επίπεδα. Τοποθετούνται ανάμεσα στους αποφοίτους Γενικού Λυκείου (Επίπεδο 4) και στους πτυχιούχους Ανώτατης Εκπαίδευσης, Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ (Επίπεδο 6).

Σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα, μετά από δύο χρόνια προϋπηρεσίας ο πιστοποιημένος Τεχνικός Μηχανοτρονικής παίρνει άδεια Μηχανοτεχνίτη, Τεχνίτη συστήματος πέδησης, Τεχνίτη αντλιών πετρελαιοκινητήρων, Τεχνίτη συστημάτων εξαγωγής καυσαερίων, Ηλεκτροτεχνίτη, Τεχνίτη ψυγείων, Τεχνίτη τροχών, Τεχνίτη μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων, Τεχνίτη αμαξωμάτων, ή Τεχνίτη βαφής. Επίσης, μετά από παρακολούθηση σεμιναρίου εξειδίκευσης και εξετάσεις μπορεί να λάβει πιστοποίηση ως ελεγκτής για Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων.

Οι επιλογές

Οι επιλογές για το ΙΕΚ που μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει είναι πολλές. Μπορεί να πάει σε δημόσιο, το οποίο είναι δωρεάν, ή σε ιδιωτικό, όπου υπάρχουν δίδακτρα. Η έδρα του ΙΕΚ σε σχέση με τη μόνιμη κατοικία του υποψηφίου παίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο. Η πλέον καθοριστική, όμως, παράμετρος, κατά τη γνώμη μας, είναι η ποιότητα των σπουδών. Ο υποψήφιος πρέπει να εξετάσει την πληρότητα των εργαστηρίων, τα βιογραφικά των εκπαιδευτών που διδάσκουν, τις εκδηλώσεις και τις επισκέψεις που διενεργεί κάποιο ΙΕΚ, ώστε να αποφασίσει πού θα πάει. Η επιλογή της εκπαίδευσης είναι μία επένδυση που μπορεί στο μέλλον να αποδειχθεί σημαντική, για όποιον πήρε τη σωστή απόφαση!


Η εκπαίδευση αποτελεί µία επένδυση και µπορεί να αποδειχθεί σηµαντική στο µέλλον, οπότε χρειάζεται να δοθεί η απαραίτητη προσοχή για την κατάλληλη επιλογή.

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΑΚH   

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.