Οι βλάβες που έχουν σχέση µε το πίσω παρµπρίζ έχουν εποχικό χαρακτήρα και τις αντιλαµβανόµαστε κατά τη διάρκεια του χειµώνα, όταν το πίσω τζάµι αρχίσει να θολώνει και να περιορίζει την ορατότητα του οδηγού.
Στο τζάµι του πίσω παρµπρίζ υπάρχει ενσωµατωµένη, είτε εσωτερικά στο τζάµι, είτε εξωτερικά στην πλευρά της καµπίνας, µία επίστρωση από ένα λεπτό φιλµ µε µία θερµαντική αντίσταση που έχει σχήµα πλέγµατος.
Ενεργοποιώντας τον διακόπτη του ξεπαγώµατος, η αντίσταση διαρρέεται από ρεύµα, το οποίο περνά µέσω του πλέγµατος και θερµαίνει το γύρω γυαλί. Αυτό ανεβάζει τη θερµοκρασία του τζαµιού σε τέτοιο βαθµό, που, εάν υπάρχει πάγος εξωτερικά, θα λιώσει και, εάν υπάρχουν συµπυκνώµατα υγρασίας εσωτερικά, θα εξατµιστούν.
Το σύστηµα αυτό καταναλώνει φορτία υψηλής έντασης, εποµένως στα περισσότερα συστήµατα θα συναντήσουµε ένα ρελέ για την παροχή ρεύµατος. Η λειτουργία του ρελέ ελέγχεται από έναν διακόπτη, ενώ η διάρκεια της λειτουργίας του συστήµατος συνήθως ελέγχεται από έναν µηχανισµό µε χρονοδιακόπτη.
Κατά συνέπεια, τα εξαρτήµατα που θα πρέπει να ελέγξουµε σε περίπτωση βλάβης είναι: αντίσταση, ασφάλεια, ρελέ, διακόπτης, χρονοδιακόπτης και φυσικά καλωδίωση.

Τα συµπτώµατα
Εάν το σύστημα ξεπαγώματος του πίσω παραθύρου δεν λειτουργεί σωστά, θα παρατηρήσουμε κάποια από τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Όταν το πίσω παρμπρίζ έχει θαμπώσει από υγρασία, μόλις πιέσουμε τον διακόπτη ξεπαγώματος του πίσω παραθύρου, το σύστημα πρέπει να λειτουργήσει και το τζάμι θα πρέπει να καθαριστεί μέσα σε λίγα λεπτά. Εάν το τζάμι παραμείνει με υγρασία, αποτελεί ένδειξη ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά.
- Όταν πατάμε τον διακόπτη ξεπαγώματος του παραθύρου, θα πρέπει να ανάψει μία ενδεικτική λυχνία. Εάν η λυχνία δεν ανάβει, αποτελεί επίσης ένδειξη βλάβης στο κύκλωμα.
- Σε αυτοκίνητα που ο μηχανισμός του χρονοδιακόπτη είναι ενσωματωμένος σε κάποια ηλεκτρονική μονάδα (π.χ. Generic Modul), σε περίπτωση βλάβης μπορεί να ανάψει κάποια από τις προειδοποιητικές λυχνίες του πίνακα οργάνων που δείχνει καταγεγραμμένη βλάβη. Τότε, πρέπει να υπάρχει το αντίστοιχο διαγνωστικό εργαλείο για να διαβάσουμε τον κωδικό βλάβης.
- Εάν ξεθαμπώνει μόνο ένα μέρος στο πίσω παρμπρίζ και μία ή περισσότερες λωρίδες μένουν με υγρασία, σημαίνει ότι έχει καταστραφεί η θερμαντική αντίσταση και κάποιες διαδρομές του ρεύματος μένουν ανενεργές.
- Εάν τα συμπτώματα της βλάβης δεν είναι μόνιμα, αλλά κάποιες φορές εμφανίζονται και κάποιες όχι, είναι ένδειξη ότι υπάρχει κάποια κακή επαφή ή ελαττωματικός διακόπτης.

Οι βλάβες
Εάν η λειτουργία του ξεπαγώματος ελέγχεται από την ηλεκτρονική μονάδα του κλιματισμού, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα διαγνωστικό εργαλείο για να ελέγξουμε για κωδικούς βλάβης διαγνωστικού ελέγχου (DTC) που σχετίζονται με το σύστημα.
Γυρίζουμε τον διακόπτη ανάφλεξης στη θέση On και πατάμε τον διακόπτη ξεπαγώματος. Μέσα σε λίγα λεπτά πρέπει να είναι αισθητή η διαφορά θερμοκρασίας από την ενεργοποίηση της θερμαντικής αντίστασης.
Εάν δεν διαπιστώσουμε διαφορά θερμοκρασίας, ξεκουμπώνουμε το φισάκι στο πίσω παρμπρίζ και μετράμε την τάση στην πλευρά της καλωδίωσης. Εάν είναι 12 Volt, η θερμαντική αντίσταση είναι ελαττωματική ή δεν έχει καλή γείωση. Εάν δεν είναι 12 Volt, πρέπει να ψάξουμε την πορεία του ρεύματος για να δούμε πού διακόπτεται.
Ένα σημείο που χρειάζεται προσοχή είναι το φισάκι στο παρμπρίζ, όπου συνδέεται το καλώδιο που φέρνει το ρεύμα. Αυτό μπορεί να έχει ξεκολλήσει ή να έχει σκουριάσει και να μην κάνει καλή επαφή. Σε περίπτωση που έχει ξεκολλήσει, μπορεί εύκολα να κολληθεί ξανά με καλάι.
Το επόμενο σημείο που θα ελέγξουμε είναι η ασφάλεια. Η κατανάλωση ρεύματος κανονικά είναι της τάξης των 10 – 20 Αμπέρ και εύκολα θα καεί η ασφάλεια, εάν για κάποιο λόγο περάσει περισσότερο ρεύμα.
Από το εγχειρίδιο του αυτοκινήτου, βλέπουμε πού βρίσκεται η ασφαλειοθήκη και ποια ασφάλεια αντιστοιχεί στο κύκλωμα. Την ελέγχουμε, είτε οπτικά, είτε (ακόμα καλύτερα) με ένα λαμπάκι ή ένα βολτόμετρο. Πρέπει, πριν και μετά την ασφάλεια, να υπάρχει ρεύμα από την μπαταρία, όταν το κλειδί και ο αντίστοιχος διακόπτης είναι ανοικτά.
Εάν δεν φτάνει ρεύμα στην ασφάλεια, ενδέχεται να παρουσιάζεται πρόβλημα στην καλωδίωση. Ίσως υπάρχει κάποιο κομμένο καλώδιο, κάποια ξεκούμπωτη φίσα ή κάποια φίσα με οξείδωση που δεν επιτρέπει τη διέλευση του ρεύματος. Αυτή θα πρέπει να την ελέγξουμε με τη βοήθεια ενός πολύμετρου. Η μέθοδος της μέτρησης της πτώσης τάσης είναι σίγουρα η καλύτερη.
Εάν η ασφάλεια και η καλωδίωση είναι εντάξει και το φισάκι είναι προσαρτηµένο στο παρµπρίζ, αλλά το σύστηµα δεν λειτουργεί, ελέγχουµε τον διακόπτη, το ρελέ ή τον χρονοδιακόπτη.
Για να γίνει αυτό, θα χρειαστούμε το ηλεκτρικό διάγραμμα του αυτοκινήτου.

Ο καλύτερος τρόπος ελέγχου για αυτά τα εξαρτήματα είναι η παράκαμψη. Για να ελέγξουμε την καλή λειτουργία του ρελέ, το ξεκουμπώνουμε και γεφυρώνουμε με ένα καλώδιο – γέφυρα. Σε ένα ρελέ με τυποποίηση κατά DIN, η γέφυρα πρέπει να γίνει ανάμεσα στις επαφές 30 και 87. Εάν το πρόβλημα είναι το ρελέ, το σύστημα θα λειτουργήσει.
Το ίδιο ισχύει και με τον διακόπτη. Γεφυρώνοντάς τον, εάν είναι ελαττωματικός, το σύστημα θα λειτουργήσει.
Ο δυσκολότερος έλεγχος έχει σχέση με τον χρονοδιακόπτη, ειδικά όταν είναι ενσωματωμένος σε ηλεκτρονική μονάδα. Αφήνουμε τελευταίο αυτόν τον έλεγχο και σκεφτόμαστε με τη μέθοδο της εις άτοπον απαγωγής. Εάν δεν φταίει κάτι άλλο, τότε ο χρονοδιακόπτης είναι το ελαττωματικό εξάρτημα.
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΑΚΗ